top of page
  • Foto van schrijverVanwouwen Hairfashion

SEBORROÏSCH ECZEEM: WAT IS HET EN WAT KUNT U ERAAN DOEN?



SEBORROÏSCH ECZEEM: WAT IS HET EN WAT KUNT U ERAAN DOEN?

Heeft u last van rode plekken en een schilferende huid met zichtbare witte of gele schilfers? Op uw hoofdhuid, uw gezicht en borst? Dan kan het zijn dat u last heeft van seborroïsch eczeem. Dat is een chronische huidaandoening die best veel voorkomt. Minstens 5% van de bevolking krijgt ermee te maken. Mannen hebben er iets vaker last van dan vrouwen. Bij baby’s kennen we de huidaandoening onder de naam berg.

Seborroïsch eczeem is niet besmettelijk en vrij onschuldig, maar wel erg vervelend. U krijgt last van jeuk en plekken in het gezicht en op de borst zien er niet fraai uit. Daarom wilt u er het liefst zo snel mogelijk vanaf. Maar daarvoor is het eerst goed om te weten wat seborroïsch eczeem is en waardoor het ontstaat. In deze blog geven we op al die vragen een antwoord.


WAT IS SEBORROÏSCH ECZEEM?

Seborroïsch eczeem is een chronische maar vaak milde vorm van eczeem en uit zich in jeuk, roodheid en schilfertjes. Het gezicht, de hoofdhuid, de wenkbrauwen en langs de neusvleugels zijn de meest voorkomende plaatsen waar het zich openbaart. Soms is er uitbreiding naar de huidplooien en het kan ook rond de wimpers zitten. Het is een aandoening die komt en gaat. Er zijn periodes waarin u er veel last van heeft, maar het kan ook een tijdlang wegblijven om vervolgens ineens weer de kop op te steken.

Bij baby’s komt het ook regelmatig voor. Dan kennen we het onder naam berg. Het ziet er dan anders uit, namelijk als gelige korstjes boven op het hoofd. Deze vorm van seborroïsch eczeem bij baby’s is een tijdelijke aandoening.

Hoofdroos is eigenlijk een milde vorm van seborroïsch eczeem. De oorzaak is hetzelfde maar geeft minder hevige klachten. Hoofdroos openbaart zich tegenstelling tot seborroïsch eczeem echt alleen op de hoofdhuid.


WAT IS DE OORZAAK VAN SEBORROÏSCH ECZEEM?

Irritatie van huid door een overgroei of overgevoeligheid voor de gist (een soort schimmel) Deze gist komt van nature bij iedereen voor op de huid en leeft van de talg (vetstofjes) die altijd aanwezig is op de huid. Waarom de gist bij de ene persoon voor het ontstaan van seborroïsch eczeem zorgt en bij de andere niet is nog niet bekend. Maar wat we wel weten is dat er factoren zijn die de huidaandoening uitlokken en verergeren. Het gaat dan om:

  • Fysieke of emotionele stress

  • Een vette huid of hoofdhuid

  • Veel transpireren

  • Een overgroei van gisten

  • Droge, koude weersomstandigheden

  • Bepaalde medische aandoeningen of medicijnen

  • Hormonale veranderingen, zoals een zwangerschap of de overgang

  • Ongezonde voeding en alcoholgebruik

  • Genen (in sommige families komt seborroïsch eczeem veel voor)

De irritatie van de huid door de gisten zorgt voor een sneller cel vernieuwingsproces. De huid stoot daardoor de oude huidcellen te snel af. Hierdoor krijgen de huidcellen niet genoeg tijd om af te sterven en los te laten, waardoor ze ophopen op de huid. De huidcellen plakken door de talg aan elkaar en zo ontstaan de zichtbare witte of gele schilfers.


IS SEBORROÏSCH ECZEEM TE BEHANDELEN?

De symptomen van seborroïsch eczeem zijn vaak zo duidelijk, dat de huidaandoening niet heel moeilijk vast te stellen is. De juiste behandeling vinden is vaak een zoektocht en vooral gericht op het verminderen van de symptomen. Genezing is vaak nog niet mogelijk.

Bij seborroïsch eczeem op de (hoofd)huid bestaat de kans dat de dermatoloog ketoconazol voorschrijft. Dit is een middel dat het aantal gisten op de hoofdhuid moet verminderen. Meestal krijgt u een crème met ketoconazol voorgeschreven, maar het kan ook zijn dat de dermatoloog voor een lotion kiest. Een andere behandeling die dermatologen veel voorschrijven is gericht op het verminderen van de ontstekingsreactie. Dat kan met corticosteroïden. Het gaat dan om crèmes of zalven met ontstekingsremmende ingrediënten.

Indien u liever NIET aan de slag wilt gaan met een hormoon houdende zalf of crème van de dermatoloog kunt u ook kiezen om de (hoofd)huid op een andere manier te behandelen. Belangrijk hierbij is dat er een product gekozen wordt dat zich richt op de behandeling van ontstekingen, gisten en schilfering van de hoofdhuid.


WELKE PRODUCTEN KAN IK BIJ JEUK EN SCHILFERS GEBRUIKEN?

Een speciaal ontwikkelde shampoo voor de behandeling van (hoofd)huidproblemen is onmisbaar bij jeuk, irritatie en schilfers op de hoofdhuid.

We raden het gebruik van het 3 stappen plan aan, omdat een shampoo alleen vaak niet genoeg is. Het is namelijk belangrijk om na het wassen met de shampoo de zuurgraad (pH-waarde) van de hoofdhuid te neutraliseren.


In het 3 stappen plan vind u

1 Een (hoofd)huid behandeling die speciaal op uw problemen gericht is.

2 Een shampoo die specifiek voor uw (hoofd)huid geschikt en afgestemd is.

3 Een (hoofd)huid treatment.


THERARX TREATMENT (stap 1)

Zuiverende behandeling voor de (hoofd)huid.



  • Helpt bij het behandelen van schilfering, irritaties, overmatige talgproductie, roodheid, een gevoelige hoofdhuid of puistjes.

  • Verzacht en kalmeert de (hoofd)huid.

  • Droogt de (hoofd)huid niet uit.

  • Helpt bij het vertragen van een overmatige talgproductie.

  • Helpt bij het bestrijden van schadelijke bacteriën.



GEBRUIKSAANWIJZING

Breng Therarx aan op de droge (hoofd)huid en verdeel met de vingertoppen, 1 à 2 minuten laten inwerken. Bij ernstige (hoofd)huidproblemen dient Therarx 2 tot 3 keer per week als voorbehandeling te worden aangebracht op de (hoofd)huid. Vervolgens wassen met een passende Mediceuticals® shampoo.




SHAMPOO (stap 2)

Shampoo voor de behandeling diverse (hoofd)huidproblemen.




- Helpt bij het behandelen van hoofdroos, schilfering of een rode, geïrriteerde (hoofd)huid.

- Ontwikkelt op basis van de nieuwste hightech ingrediënten die helpen om schilferproblemen snel onder controle te krijgen.

- Kalmeert een rode en gevoelige (hoofd)huid.

- Helpt bij het beheersen van overstimulatie van de celproductie die (hoofd)huidaandoeningen veroorzaakt.

- Vertraagt de aanmaak van overtollige huidcellen.

- Verwijdert opeenhopingen van dode huidcellen.

- Werkt ontstekingsremmend.



GEBRUIKSAANWIJZING

Verdeel de shampoo over nat haar en de (hoofd)huid, 2 à 3 minuten laten inwerken en vervolgens uitspoelen.

Als u last heeft hardnekkige (hoofd)huidproblemen adviseren wij de eerste 14 dagen om iedere dag gebruik te maken van het 3 stappen plan met uitzondering van stap 1, deze gebruikt u 2 a 3 keer per week.. Na deze periode kunt u uw eigen routine weer volgen (advies is minimaal 3 keer per week).



THERAPEUTIC CONDITIONER (stap 3)

Conditioner voor de behandeling van een gevoelige (hoofd)huid.



  • Helpt bij het behandelen van een gevoelige, droge of strakke (hoofd)huid.

  • Houdt schilfering op de (hoofd)huid onder controle.

  • Verzacht en kalmeert de (hoofd)huid.

  • Ontwart het haar en conditioneert op milde wijze.

  • Bevordert een juiste zuurgraad (pH waarde) van de (hoofd)huid.

  • Herstelt de natuurlijke vochtbalans van de (hoofd)huid.






GEBRUIKSAANWIJZING


Het haar en de (hoofd)huid wassen met een passende Mediceuticals® shampoo. Vervolgens Therapeutic conditioner verdelen over de (hoofd)huid en het haar (dit kan koud aanvoelen), 2 à 3 minuten laten inwerken en vervolgens zorgvuldig uitspoelen.



EEN LEVEN MET SEBORROÏSCH ECZEEM

Seborroïsch eczeem is een chronische huidziekte. Dat betekent dat het vaak niet te genezen is. Er zijn wel middelen beschikbaar om de klachten te verminderen en tijdelijk te doen verdwijnen. Als u stopt met het gebruik van deze middelen, kan de huidziekte weer opvlammen, maar het kan ook langere tijd rustig blijven.

Met seborroïsch eczeem moet u leren leven. Maar dat betekent niet dat u zelf helemaal niets kunt doen om de huidziekte rustig te houden. Begin altijd op tijd met een behandeling als de huidziekte weer de kop op steekt. Hoe eerder u handelt, hoe groter de kans dat de gevolgen enigszins meevallen.


61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page