top of page
  • Foto van schrijverVanwouwen Hairfashion

Last van haaruitval of dunner wordend haar?

LAST VAN HAARUITVAL EN DUNNER WORDEND HAAR?

Per dag verliest u zo’n 50 tot 100 haren. Dat klinkt misschien als veel, maar is heel normaal en onderdeel van een natuurlijke haargroeicyclus. Elke haar doorloopt de cyclus van haargroei tot haaruitval. Gemiddeld duurt het zo’n 3 tot 5 jaar voordat een haar de haargroeicyclus volledig doorloopt en uitvalt. Hier krijgt u zeker geen minder volle bos haar van. Vooral niet als u bedenkt dat er op uw hoofd ruim honderdduizend haarzakjes zitten.

Verliest u aanzienlijk meer dan 100 haren per dag? Dan is er sprake van overmatig haaruitval en dunner wordend haar. Dat gaat u na een tijdje ook voelen en zien. Overmatig haaruitval en dunner wordend haar kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is de haargroeicyclus verstoord of groeien nieuwe haren zwakker terug. Wat de oorzaak ook is, het is vervelend en overkomt zowel mannen als vrouwen.


OORZAKEN VAN OVERMATIG HAARUITVAL EN DUNNER WORDEND HAAR

Overmatig haaruitval en dunner wordend haar heeft verschillende oorzaken. De acht meest voorkomende oorzaken zetten we hieronder op een rijtje:

  1. Erfelijkheid Heeft een van uw ouders of een ander familielid last van overmatig haaruitval en dunner wordend haar? Dan kan het best zijn dat u last heeft van alopecia androgenetica. Dit is een vorm van erfelijke haaruitval en kaalheid die vooral bij mannen voorkomt. Naar schatting krijgt zo’n 70% van de mannen op een bepaald punt in hun leven last van haaruitval. De meeste mannen zijn dan boven de 50, maar er zijn ook mannen die er al last van hebben als ze nog maar in de 20 zijn. Lees hier meer over dunner wordend haar en haaruitval bij mannen. Bij vrouwen komt alopecia androgenetica veel minder voor, maar liggen de schattingen toch nog rond de 40%. Meestal begint de haaruitval bij vrouwen rond de menopauze, maar eerder kan ook.

  2. Hormonale schommelingen Bij vrouwen zijn hormoonwisselingen regelmatig de oorzaak van haarverlies. Zo verliest u vaak meer haren als u in de overgang bent, na een bevalling of na het beginnen of stoppen met de anticonceptiepil. Lees hier meer over dunner wordend haar en haaruitval bij vrouwen.

  3. Stress Heeft u veel stress? Dan gaat uw lichaam het hormoon cortisol aanmaken en raakt het in hormonale disbalans, wat overmatig haarverlies en dunner wordend haar kan veroorzaken. Deze vorm van haaruitval wordt telogeen effluvium genoemd.

  4. Ongezonde levensstijl Ook voor een mooie volle bos haar is een gezonde levensstijl van belang. Leeft u ongezond? Dan is de kans groot dat u te weinig van bepaalde vitamines binnenkrijgt. Vooral een tekort aan zink, ijzer en vitamine B verslechteren de conditie van het haar.

  5. Haarverzorging en hoofdbedekking Veel föhnen, de stijltang gebruiken of een te strakke staart of knot: het kan uw haar allemaal beschadigen. Vooral bij vrouwen is het vaak de oorzaak van haarverlies. Mannen moeten dan weer oppassen met het dragen van een strakke pet.

  6. Ziektes, infecties of aandoeningen Haarverlies en dunner wordend haar kan ook komen door bijwerkingen van de medicijnen die u slikt. Of door ziektes, schimmelinfecties of schildklieraandoeningen. De laatste komt vaker voor bij vrouwen.


WAT KUNT U TEGEN OVERMATIG HAARUITVAL DOEN?

Overmatig haarverlies en dunner wordend haar treft dus zowel mannen als vrouwen, maar de onderliggende oorzaken verschillen. Daarom zijn er ook meerdere manieren om de problemen aan te pakken. Om uw haren weer in een goede conditie te krijgen, is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en voldoende water te drinken. Daarnaast dient u stress te voorkomen en regelmatig te blijven bewegen.

Omdat een gezonde levensstijl alleen meestal niet genoeg is, combineert u dat met verzorgingsproducten die overmatig haaruitval verminderen en nieuwe haargroei stimuleren.

Zo hebben we bij Mediceuticals® speciale producten voor vrouwen en mannen die overmatig haarverlies en dunner wordend haar tegengaan. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om de oorzaken van haarverlies bij vrouwen of mannen aan te pakken.


MAAK EEN EINDE AAN OVERMATIG HAARUITVAL

Overmatig haaruitval en dunner wordend haar is meestal niet ernstig, maar wel heel vervelend en het kan impact hebben op uw zelfvertrouwen. Daarom is het wel belangrijk om het serieus te nemen en bij uzelf op zoek te gaan naar de mogelijke oorzaak. Wacht daarna niet te lang met het behandelen. Hoe eerder u de overmatige haaruitval weet te verminderen, hoe voller uw bos haar blijft en hoe sneller uw haar weer in topconditie is.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page