top of page
  • Foto van schrijverVanwouwen Hairfashion

PSORIASIS
PSORIASIS: WAT IS HET EN WAT KUNT U ERAAN DOEN?

Heeft u last van een rode, jeukende huid en schilferige plekken? Op uw hoofdhuid en misschien ook wel op andere plekken op uw lichaam? Dan kan het zijn dat u last heeft van psoriasis. Dit is een chronische huidziekte waar ongeveer 300.000 mensen in Nederland mee te maken hebben.

Psoriasis is niet besmettelijk, omdat een bacterie of virus niet de oorzaak is. Erfelijke factoren spelen wel een grote rol bij het ontstaan van de ziekte. Zo blijkt uit onderzoek dat als beide ouders last hebben van deze huidziekte, het kind 50% kans heeft om ook psoriasis te krijgen.


WAT IS PSORIASIS?

De huid is zichzelf continu aan het vernieuwen. Oude huidcellen sterven langzaam af en laten los. Dat schilferen gaat zo langzaam, dat u daar niets van merkt. Onder de oude huidcellen vormen zich langzaam nieuwe huidcellen die uitgroeien tot een nieuwe huid. Een gezonde huid doet er ongeveer 30 dagen over om de oude huidcellen af te stoten en de nieuwe te laten groeien.

Bij mensen met psoriasis gaat het afsterven van de oude huidcellen te snel. Waar de oude huidcellen er normaal gesproken ongeveer 30 dagen over doen om af te sterven, duurt dit bij mensen met psoriasis slechts 6 á 7 dagen. Er is sprake van een verstoring van het vervangingsproces van de huidcellen. Hierdoor krijgen de huidcellen niet genoeg tijd om af te sterven en los te laten, waardoor ze zich ophopen op de huid. Dit zorgt voor veel irritatie en jeuk, omdat deze huidschilfers vaak ook nog ontstoken raken.


WELKE VORMEN VAN PSORIASIS ZIJN ER?

Er zijn een aantal verschillende vormen van psoriasis. Elke vorm kenmerkt zich doordat de psoriasis zich op bepaalde plekken op het lichaam bevindt.

Psoriasis vulgaris Dit is de meest voorkomende vorm van psoriasis. Bij deze vorm komt de psoriasis vooral voor op de ellebogen, knieën en rug. Typerend voor deze vorm is dat de plekken vaak symmetrisch voorkomen.

Psoriasis capitis Bij deze vorm van psoriasis zitten de plekken vooral op de behaarde hoofdhuid, rond de haargrens en achter de oren. Psoriasis op de hoofdhuid veroorzaakt enorm veel jeuk, schilfers en irritatie. Hoewel psoriasis op de hoofdhuid veel op eczeem lijkt, zijn er een aantal verschillen: de plaques op de hoofdhuid zijn willekeurig en variëren in grootte. De schilfering kan ook op bepaalde plekken meer voorkomen en groter zijn. Waar bij eczeem de schilfers vaak los zitten, blijven ze bij psoriasis veelal vastzitten aan de hoofdhuid.

Psoriasis inversa Bij mensen die last hebben van psoriasis inversa komen de meeste plekken voor in de lichaamsplooien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de oksels, liezen, binnenkant van de elleboog en de schaamstreek.


WAT IS DE OORZAAK VAN PSORIASIS?

De precieze oorzaak van psoriasis is nog niet bekend. We weten wel dat het erfelijk kan zijn. Als een van de ouders psoriasis heeft, neem de kans op het ontwikkelen van de huidziekte met 10% toe. Als beide ouders het hebben, loopt dat zelfs op naar 50%. Daarnaast weten we dat er verschillende factoren zijn die klachten kunnen uitlokken of verergeren:

  • Infecties, zoals een keelontsteking, griep of huidinfecties.

  • Een kapotte huid, door een snee of schaafwond, een insectenbeet of ernstige zonnebrand.

  • Weersomstandigheden, vooral koude, droge omstandigheden, maar ook blootstelling aan de zon.

  • Stress.

  • Roken (ook meeroken) of veel alcohol.

  • Sommige medicijnen, waaronder lithium, medicijnen tegen een hoge bloeddruk, malariapillen en pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac.

  • Een ontsteking op een andere plek in uw lichaam.

  • Abrupt stoppen met het nemen van orale of systemische corticosteroïden.


IS PSORIASIS TE GENEZEN?

Er bestaat helaas geen therapie of behandeling om psoriasis volledig te genezen. Bij de behandeling van psoriasis gaat het in alle gevallen om symptoombestrijding. Zo helpt het wel om huidbeschadigingen te voorkomen en niet te lang en te heet te douchen. Ook moet u uitkijken in de zon en is het beter om geen zeep te gebruiken, maar in plaats daarvan voor een badolie te kiezen. Hoe vetter en soepeler de huid is, hoe minder last u van de psoriasis ervaart.

Omdat psoriasis zich uit door plaques en schilfers op de (hoofd)huid en dus vaak goed zichtbaar is, kan het een negatief effect hebben op uw zelfvertrouwen. Gelukkig kunt u zelf de schilfering en jeuk verminderen door de juiste producten te gebruiken. Zo zijn er een verzorgingsproducten verkrijgbaar die een positief effect hebben op het verloop van psoriasis.


WELKE PRODUCTEN KAN IK BIJ IRRITATIE EN SCHILFERS GEBRUIKEN?

Een geïrriteerde en jeukende hoofdhuid is erg vervelend. Ook schilfers op uw hoofd, schouders en kleding hebben vaak een negatieve invloed op uw humeur. Om schilfers tegen te gaan, zijn het gebruik van een verzorgende shampoo en hoofdhuidconditioner een goede optie. Bij Mediceuticals® hebben we voor de geïrriteerde hoofdhuid de Dandruff Kit. Hierin vindt u onze shampoo die de schilfers losweekt en ontstekingen van de hoofdhuid vermindert.

Na het wassen met de shampoo is het belangrijk om de zuurgraad (pH-waarde) van de hoofdhuid in balans te brengen. Dat kan met de hoofdhuidconditioner. Het kalmeert de gevoelige hoofdhuid en zorgt voor een juiste vochtbalans van de huid.

Voordat u de shampoo gebruikt, brengt u eerst nog het voorbehandelingsmiddel aan. Dit product verdeelt u voor het wassen over uw hele hoofdhuid. U laat het 1 tot 2 minuten inwerken en brengt meteen daarna de shampoo aan. Uitspoelen van het voorbehandelingsmiddel is dus niet nodig.10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page